Саопштења Министарства и најаве

Заједнички пројекат Србије и ЕУ за пречишћавање отпадних вода у Сокобањи

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре потписали су данас у Влади РС уговор о изградњи система за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у општини Сокобања.

Уговорен износ радова је 12.4 милиона евра, од чега ЕУ обезбеђује 6.3 милиона евра, док Република Србија обезбеђује 6.1 милион евра из буџета. Пројекат обухвата реконструкцију и изградњу канализационе мреже и изградњу новог постројења за прераду отпадних вода.

Министарка Танасковић је подсетила да је програмом ”Скок у будућност – Србија 2027”  предвиђена изградња 1.108 километара канализационе мреже и 32 постројења за прераду отпадних вода.

Планирани циљ је да 2026. године 35 јединица локалних самоуправа буде са преко 80% покривености канализацином мрежом, и изграђеним постројењима, прецизирала је Танасковић.

Када је реч о пројекту који се односи на Сокобању министарка Танасковић навела је да ће његова реализација допринети побољшању услова животне средине у региону и смањењу загађења реке Градашнице и Моравице, као и Бованског језера које се налази низводно а које се користи као извор воде за општину Алексинац.

”На овај начин ће се обезбедити пречишћавање отпадних вода за шире подручје општине Сокобања, а самим тим и пуна усклађеност са релевантним националним законодавством, као и директивама ЕУ у овој области” – истакла је министарка.

Приликом планирања овог пројекта у обзир је узето то да је Сокобања важан туристички центар, тако да је планирани капацитет прераде отпадних вода 22.000 еквивалент становника, што обухвата пик туристичке сезоне, објаснила је Танасковић.

Пројекат „Изградња система за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у општини Сокобања“ се финансира из ИПА 2020 програма на основу Финансијског споразума потписаног између Европске комисије и Владе РС.

Амбасадор Жиофре је изјавио: „Овај пројекат има две компоненте. Најпре потписујемо уговор за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у самој Сокобањи. И друго, решавамо ширу мрежу цевовода за отпадне воде. То подразумева санацију колектора и црпних станица. Регион у целини ће учинити значајан корак напред у побољшању квалитета воде.  Овај пројекат у Сокобањи није прва инвестиција ЕУ у овом сектору, јер имамо дугу историју подршке Србији у области отпадних вода, што показују завршени и текући пројекти у Суботици, Шапцу, Лесковцу, Кули, Врбасу, Рашкој, Нишу, Краљеву, Брусу и Блацу“.

Категорије

Величина текста
Контраст