Саопштења Министарства

ЗАШТИТИМО ПЧЕЛЕ – ПОМОЗИМО ЈЕДНИ ДРУГИМА

саопштење

 Захваљујући одличној сарадњи Управе за заштиту биља и Савеза пчеларских организација Србије (СПОС), као и претходних година и ове године је спречено неколико третирања уљане репице у цвету, тако да третирања није ни било. Ово је веома значајно, јер није дошло до угрожавања пчела, па пчелари нису имали штету, а произвођачи уљане репице су имали корист од опрашивања. Подсетимо да пчеле опрашивањем уљане репице подижу приносе и до 50%.

Подсећамо да када се средства за заштиту биља правилно користе, онда је опасност за пчеле минимална, а у том случају корист имају и пољoприврeдни произвођачи који користе средства за заштиту биља, јер су заштитили своје биљне културе, а пчелари немају штете.

Међутим, проблем настаје када се средства за заштиту биља не користе правилно, онда су сви на губитку. Стално образовање је неопходно, како пчелара тако и воћара, ратара, повртара. Зато овом приликом апелујемо да сви искористимо овај зимски период, како би у предстојећу сезону ушли потпуно спремни и помогли једни другима.

Указујемо да је третирање комараца из ваздуха и ове године представљало огроман проблем, јер се не спроводи плански. Због временских прилика таква третирања се најављују у дугом временском периоду, што пчеларима ствара огромне проблеме, јер затварање кошница је немогуће спровести, а пребацивање пчелињака на удаљеност од минимално 5 километара прате додатни трошкови, као и административни проблеми, око организације транспорта. Третирања комараца из ваздуха често се поклапају са цветањем липе и сунцокрета, а које представљају две веома значајне пчелиње паше.

Поново апелујемо на надлежне да се прекине са праксом третирања комараца из ваздуха, а да се третирања са земље на просторима где има пчела спроводе касно увече када пчеле нису активне.

Ове године је уочено третирање подручја око водених канала хербицидима, а канали су често простори где има доста медоносног биља. Апелујемо на надлежне да се не спроводи хемијски третман канала, већ искључиво механички, да не би дошло до угрожавања пчела.

Овом приликом позивамо представнике градова и општина који још увек нису потписали Декларацију о заштити пчела у Србији, да то учине у сарадњи са локалним пчеларским удружењима и да се на тај начин укључе у заштиту пчела.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст