Саопштења међународне сарадње

Завршен твининг пројекат имплементације одрживе примене средстава за заштиту биља

Крај трогодишњег твининг пројекта ,,Имплементација одрживе примене средстава за заштиту биља и успостављање система редовне техничке инспекције уређаја за примену пестицида’’, обележен је 6. фебруара 2017. године, завршном  конференцијом у Београду.

На конференцији су присутнима презентовани резултати трогодишње сарадње у оквиру четири компоненте пројекта, који је у укупном износу од 1,3 милиона евра финансирала Европска унија, у циљу подршке Републици Србији у процесу припреме за приступање ЕУ.

Наведени пројекат је, заједно са запосленима у Управи за заштиту биља, од фебруара 2014. године, спроводило Министарство пољопривреде, хране и шумарства Републике Италије.

Током реализације пројекта, око педесет стручњака Европске уније пружило је подршку Републици Србији у припреми предлога подзаконских аката за спровођење одрживе употребе средстава за заштиту биља, предлога Националног акционог плана за одрживу употребу пестицида, приручника, Смерница за интегрисано управљање штетним организмима, као и подршку у спровођењу кампање за подизање свести о утицају употребе пестицида.

Након уводног обраћања директора Управе за заштиту биља Небојше Милосављевића, присутнима су се обратили државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Жељко Радошевића,  Шеф III сектора операција у Делегацији ЕУ у Републици Србији Ричард Маша и заменик Амбасадора Италије у Београду Серђо Монти.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст