Saopštenja međunarodne saradnje

Završen tvining projekat implementacije održive primene sredstava za zaštitu bilja

Kraj trogodišnjeg tvining projekta ,,Implementacija održive primene sredstava za zaštitu bilja i uspostavljanje sistema redovne tehničke inspekcije uređaja za primenu pesticida’’, obeležen je 6. februara 2017. godine, završnom  konferencijom u Beogradu.

Na konferenciji su prisutnima prezentovani rezultati trogodišnje saradnje u okviru četiri komponente projekta, koji je u ukupnom iznosu od 1,3 miliona evra finansirala Evropska unija, u cilju podrške Republici Srbiji u procesu pripreme za pristupanje EU.

Navedeni projekat je, zajedno sa zaposlenima u Upravi za zaštitu bilja, od februara 2014. godine, sprovodilo Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva Republike Italije.

Tokom realizacije projekta, oko pedeset stručnjaka Evropske unije pružilo je podršku Republici Srbiji u pripremi predloga podzakonskih akata za sprovođenje održive upotrebe sredstava za zaštitu bilja, predloga Nacionalnog akcionog plana za održivu upotrebu pesticida, priručnika, Smernica za integrisano upravljanje štetnim organizmima, kao i podršku u sprovođenju kampanje za podizanje svesti o uticaju upotrebe pesticida.

Nakon uvodnog obraćanja direktora Uprave za zaštitu bilja Nebojše Milosavljevića, prisutnima su se obratili državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radoševića,  Šef III sektora operacija u Delegaciji EU u Republici Srbiji Ričard Maša i zamenik Ambasadora Italije u Beogradu Serđo Monti.

Kategorije

Skorašnji članci

Veličina teksta
Kontrast