Саопштења Министарства и најаве

Завршена дистрибуција финансијске подршке пољопривредним газдинствима погођеним поплавама

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и  Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) завршили су данас дистрибуцију финансијске подршке у оквиру ФАО Програма техничке помоћи за хитан одговор након поплава 2023. године.

Најугроженијим пољопривредним газдинствима која су претрпела штету након прошлогодишњих поплава, додељена је финансијска подршка у виду вредносних ваучера вредности од по 66.000 динара.

Средства могу да се употребе за куповину робе и производа намењених пољопривредној производњи, укључујући семе, садни материјал, ђубриво, пољопривредне алате и опрему, као и резервне делове и материјал за поправку пољопривредних машина.

Подршка је пружена пољопривредним газдинствима из Трстеника, Варварина, Ћићевца, Куршумлије, Бруса, Ћуприје, Ражња, Алексинца, Дољевца и Рековца. У ових 10 општина, укупно 327 газдинстава са више од 1300 чланова је добило помоћ да обнове производњу након прошлогодишњих елементарних непогода.

Поплаве су у 2023. години погодиле 56 општина, претежно у централној и јужној Србији, наневши велику штету како инфраструктури, тако и пољопривредном земљишту.

Са циљем да пружи неопходну подршку пољопривредницима који се суочавају са потешкоћама, ФАО, у оквиру Програма техничке помоћи за хитан одговор и у партнерству са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, је иступио да помогне пољопривредницима да се опораве од штете од поплава.

Категорије

Величина текста
Контраст