Саопштења Министарства

Значајна подршка ЕУ Србији у процесу преговора у области пољопривреде

Србији ће и у наредном периоду бити неопходна даља подршка Европске уније у испуњавању свих услова и обавеза у процесу преговора у области пољопривреде, изјавила је данас помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Ведрана Илић.

Илић се захвалила Делегацији ЕУ у Београду и релевантним директоратима Европске комисије на помоћи и подршци коју пружају Републици Србији и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у процесу европских интеграција, почевши од CARDS програма па до ИПА и ИПАРД програма.

Илић је на националној конференцији „Постигнути резултати и будући изазови у оквиру преговарачког Поглавља 11“ указала да је то поглавље, које се односи на пољопривреду и рурални развој, једно од стратешких и захтевнијих у оквиру правних тековина ЕУ, с обзиром на текућа глобална кретања.

„Оно је стратешко јер прехрамбена сигурност добија све више на значају, а што није лако постићи ако се узму у обзир нови приступи у креирању политика који предност дају еколошким стандардима и борби против климатских промена“, објаснила је Илић.

Илић је рекла да је Поглавље 11 захтевно јер налаже промену логике у креирању пољопривредне политике, али и успостављање одговарајућих административних капацитета који су у стању да ефикасно спроведе Заједничку пољопривредну политику ЕУ, за коју ће нови законодавни оквир кренути да се примењује од 1. јануара 2023. године.

„На путу Републике Србије ка чланству у ЕУ налазе се бројни изазови и Влада Републике Србије, као и надлежне институције раде на испуњавању неопходних предуслова за превазилажење тих изазова“, нагласила је Илић.

Илић је навела да процес преговора до пуноправног чланства подразумева пре свега институционално и организационо прилагођавање за спровођење европских политика и прописа, али и правовремену и адекватну информисаност и припремљеност целокупног друштва и привредних субјеката за економске и све друге активности, како би били равноправни и конкурентни актери са осталим члановима велике европске породице.

„Очигледно је да нас чека много изазова када је реч о прехрамбеној и енергетској сигурности, које ћемо морати заједно да решавамо с нашим европским партнерима, због чега је важно да Република Србија буде чврсто на свом европском путу“, закључила је Илић.

Шеф Операција III у Делегацији Европске уније у Републици Србији Сакеларис Хурдас указао је да ће захваљујући помоћи експерата који су радили на ИПА 2015 пројекту „Јачање капацитета за усклађивање са правним тековинама ЕУ у области пољопривреде, руралног развоја, безбедности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике“, Србија бити у позицији да се определи за најбоље опције у циљу постепеног усклађивања са Европском пољопривредном политиком, што ће бити предмет преговора са ЕУ у оквиру преговарачког поглавља 11.

„На крају овог пута ће цео сектор, укључујући пољопривредне произвођаче, бити у прилици да користи њене бројне  предности. Наравно, то није лак задатак, између осталог имајући у виду недавне промене у Европској пољопривредној политици које проистичу из ’’Зеленoг дила’’, и преточене су у стратегију ’’Од фарме до трпезе’’, рекао је Хурдас.

Категорије

Величина текста
Контраст