Београд, 5. октобар 2025. године – Сектор пољопривредне инспекције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде спровео је у периоду од 1. августа до 29. септембра 2025. године укупно 382 инспекцијска надзора код субјеката који обављају делатност производње и промета пекарских производа, у складу са Уредбом о додатним захтевима за стављање на тржиште производа који садрже палмино уље, палмину маст, односно друга биљна уља и масти.
Надзори су обухватили проверу декларисања производа и употребе сировина које представљају аналоге млечним производима. Утврђене су неправилности код 70 субјеката, што чини 18,3% укупног броја контролисаних. Најчешћи пропусти односили су се на непоштовање обавезе јасног означавања производа. То се пре свега односи коришћење производа које нису и не могу имати у називу сир и слично и нашли су се у промету без адекватног обележавања. Током надзора донето је 67 решења о отклањању неправилности, изречене су мере забране промета код 11 субјеката и поднето је 23 захтева за покретање прекршајног поступка.
Поред тога, од 15. септембра 2025. године инспектори контролишу и малопродајне објекте. Укупно је урађено 192 надзора, а у једном случају утврђено је непоштовање прописа, након чега је издато управно решење о отклањању неправилности.
Уочен је позитиван тренд смањења неправилности у пекарама. Док је у првим данима контроле више од 20% субјеката било неусклађено са прописима, у септембру је тај проценат значајно смањен. Све већи број произвођача престаје са употребом сировина које представљају аналоге млечним производима, у циљу очувања квалитета и транспарентности према потрошачима.
„Министарство пољопривреде инсистира на фер односу према потрошачима. Потрошач мора да буде јасно информисан о саставу производа које купује. Ово није мера кажњавања, већ заштите тржишта и интереса грађана“, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, проф. др Драган Гламочић.
Поред контроле примене Уредбе, пољопривредна инспекција наставља редовне активности у складу са Законом о безбедности хране, које обухватају проверу хигијене, HACCP система, уписа у Централни регистар и правилног декларисања производа.
Контроле ће бити настављене и у наредном периоду, како би се осигурала пуна примена прописа и једнак третман свих учесника на тржишту.