Saopštenja Ministarstva i najave

Ilić: Cilj nam je da izgradimo otporne i održive prehrambene sisteme

Moramo da izgradimo otporne  i  održive  prehrambene  sisteme  koji  će  se  nositi  sa  šokovima izazvanim pandemijama i klimatskim promenama, izjavila je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vedrana Ilić.

Ilić je na panelu o transformacijama prehrambenih sistema koji je održan u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, istakla da su razvoj celokupnog lanca vrednosti u prehrambenim sistemima i podsticanje ruralne ekonomske aktivnosti ključni za održivi razvoj i ekonomski rast u Srbiji.

„Zbog svega toga ćemo u narednom periodu još više raditi i na pitanjima unapređenja bezbednosti hrane, problema uzrokovanih klimatskim promenama, kontroli korišćenja pesticida, ali i pomagati malim, srednjim i velikim proizvođačima hrane da budu konkurentni kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu“, rekla je Ilić je na skupu „Food Summit Novi Sad“  u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Ujedinjenih nacija.

Ilić je podvukla da je transformacija prehrambenih sistema proces u kome svi zajedno učestvujemo, zbog toga je neophodna dobra komunikacija na svim nivoima i između svih zainteresovanih grupa.

„Moramo zajedno raditi na poboljšanju kvaliteta, praćenju svetskih trendova, ali i usklađivanju sa zahtevima tržišta i regulative, dok istovremeno, moramo raditi na prilagođavanju poljoprivredne proizvodnje klimatskim promenama modernizacijom, edukacijom i efikasnijim korišćenjem prirodnih resursa uz što manji uticaj na životnu sredinu“, istakla je Ilić.

„Što se tiče ostvarivanja našeg nacionalnog plana transformacije prehrambenih sistema, kao i ostale zemlje suočavamo se sa preprekama za koje sam sigurna da ćemo zajedno savladati“, kazala je Ilić, dodajući da su svi u potpunosti posvećeni da ostvare postavljene ciljeve.

Jedan od glavnih ciljeva transformacije prehrambenih sistema Srbije ostaje digitalizacija i tehnološka modernizacija, navela je Ilić i podsetila da je od prošle godine napravljen veliki iskorak u ovom pravcu uspostavljanjem zakonskog okvira za E-agrar (platforma za subvencije poljoprivrede i registraciju poljoprivrednih domaćinstava).

„Takođe, nastojimo da stalno ažuriramo naše podzakonske akte posebno u vezi sa prihvatljivim investicijama u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, uvođenjem novih i inovativnih tehnologija, i to je nešto na šta smo zaista ponosni. Uvek smo otvoreni za razgovor sa svim zainteresovanim stranama i za uvođenje novih stvari koje doprinose unapređenju stabilnosti i predvidivosti primarne poljoprivrede i prerade“, rekla je Ilić.

Među aktivnostima koje se preduzimaju u tom pravcu su i realizacija projekta rejonizacije voćarske proizvodnje u Srbiji, promovisanje organske proizvodnje, zaštita geografskog porekla i prilagođavanje klimatskim promenama –  3 projekta Zelenog Klimatskog Fonda (sprovode ih UNDP, FAO i Razvojni Fond Vojvodine). Imamo i velike investicione projekte posebno u oblasti navodnjavanja i automatske protivgradne zaštite.

U prethodnom periodu smo pokrenuli nekoliko javno-privatnih partnerstava (leskovački povrtari, proizvođači krompira iz Prilika i višanja iz Merošine),  a takođe radimo na omogućavanju malim proizvođačima da kreiraju kratke lance snabdevanja hranom tako što menjamo podzakonske akte i omogućavamo da prodaju svoje proizvode lokalno, dok svoju proizvodnju usklađuju sa standardima bezbednosti hrane, što je važan korak za sve nas kao kupce, zaključila je Ilić.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast