Saopštenja Ministarstva i najave

Nadležni dogovorili dalje korake u borbi protiv AKS

U Vladi Republike Srbije danas je održana sednica Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) na kome su predstavnici svih relevantnih instutucija diskutovali o aktuelnoj situaciji na terenu, sumirali preduzete mere i dogovorili naredne korake u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Učesnici sednice kojom je predsedavala ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, složili su se da su zadaci koji su na prethodnom sastanku postavljeni nadležnim službama do sada izvršeni i da će se i u narednom periodu svi uključeni ulagati maksimalne napore u skladu sa raspoloživim kapacitetima, i dodatno unaprediti međusobnu saradnju.

Na sastanku su izneti najnoviji podaci prema kojima je do sada na ukupno 2.255  gazdinstava na teritoriji 47 opština u 15 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Pirotski, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 4.238 slučajeva AKS kod domaćih svinja, od čega je 6.086 uginulih svinja.

U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 46.938 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

U svrhu klanja za sopstvene potrebe do sada je na 2.415 gazdinstva zaklano 6.001 svinja, a broj gazdinstava sa kojih su svinje upućene na klanje u klanicu je 222 gde je zaklano 30.608 svinja. Ukupno je zaklano 36.609 svinja.

Na sednici je zaključeno da će u narednom periodu prioritet biti sprečavanje pojave novih slučajeva AKS na velikim farmama. U saradnji sa vlasnicima farmi, biće dodatno ispitane biosigurnosne mere koje se primenjuju, kao i njihova efikasnost, a radiće se na izradi planova za preduzimanje mera na široj teritoriji na kojoj se one nalaze.

Takođe će biti nastavljena pojačana kontrola prometa, a svim javnim manifestacijama koje bi po analizi rizika mogle eventualno doprineti pogoršanju epizootiološke situacije, nadležni će posvetiti posebnu pažnju.

Biće neophodno da organizatori najkasnije 10 dana pre održavanja manifestacije prijave istu, biće im date jasne instrukcije, a veterinarska inspekcija će, kao i do sada strogo kontrolisati meso koje se prodaje, i biće prisutna na licu mesta svakodnevno – od prvog do poslednjeg dana događaja.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast