Kompanija Nestle Adriatik S svečano je danas u Surčinu obeležila završetak prve faze izgradnje nove fabrike za proizvode za ishranu na bazi bilja u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Nova fabrika će se prostirati na 23.000 kvadratnih metara i obezbediće više od 300 novih radnih mesta.
Reč je o novom pogonu Nestel-a PBMS (Plant Based Meal Solutions – proizvodi za ishranu na bazi bilja), koji predstavlja dograđeni deo postojećeg distributivnog centra u okviru industrijskog kompleksa Nestlea u Surčinu.
Predsednik Vučić je tom prilikom izjavio da je srećan što Srbija može da otvara nove fabrike i u vreme kada nema stabilnosti u Evropi i svetu.
Kaže da će kada bude gotova nova fabrika Nestlea u Surčinu biti još veći srpski izvoz u Španiju i Holandiju.
Poželeo je Nestle-u puno uspeha u pravljenju biljnih burgera, i podsetio da novo postrojenje košta 60 miliona evra, što je za nas velika investicija.
U tom novom pogonu biće zaposleno još 300 ljudi, što je, dodaje, velika stvar za Surčin i okolinu. S tim u vezi Vučić je najavio završetak saobraćajnice Novi Beograd-Surčin do oktobra, što će, kaže, dodatno osnažiti Surčin.
Predstavnici kompanije su mu rekli da se u inostranstvu sve više hrani na bazi bilja, ali i da u Srbiji dosta ljudi posti, tako da postoji veliko tržište proizvoda na bazi soje i namirnica biljnog porekla.
Ambasador Švajcarske Urs Šmid je primetio kako prisustvuje nesvakidašnjem događaju.„Neobično je biti svedok izgradnje ogromne fabrike za proizvodnju obroka na bazi biljaka u zemlji kao što je Srbija u kojoj se ručak i večera bez mesa ne smatraju potpunim obrokom“, rekao je Šmid.
Ocenio je da ova investicija znači da će trend ka vegetarijanskoj i veganskoj ishrani koji postoji u SAD i EU rasti i opstati i da ova će nova fabrika Nestlea od samog početka izvoziti i tako doprineti politici ekonomskog razvoja Srbije.
Direktor komunikacija Nestle-a za jugoistočno tržište Neli Angelova ocenila je da je nova fabrika za proizvodnju hrane na bazi bilja u Surčinu strateška investicija za Nestle, usmerena ka održivom rastu. Objasnila je da će koristiti lokalnu soju, kao i da neće praviti deponije, već će se sve obrađivati kako ne bi bilo otpada.
U novom pogonu će se proizvoditi četiri vrste proizvoda – šnicle, medaljoni, prsa i file, od soje, glutena, ulja uljane repice, ekstrakta kvasca, brašna, sirćeta i vode, sa dodatkom aroma. Novi pogon imaće deo za proizvodnju, zamrzavanje i pakovanje.