Saopštenja Ministarstva

Svetski dan hrane

Svetski dan hrane, 16. oktobar, simbolično se obeležava na dan kada je osnovana Organizacija za  hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) 1945. godine. U Srbiji se Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine i ima za cilj da se podigne svest o prehrambenoj sigurnosti težeći efikasnijoj proizvodnji, kvalitetnijoj ishrani, unapređenju životne sredine i životnim navikama.

Tim povodom Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  je, u saradnji sa (FAO), Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica i Privrednom komorom Srbije organizovalo nacionalni dijalog u Nišu kome su učestvovali predstavnici državnih institucija, obrazovnih ustanova, privrede i organizacije civilnog društva na Nacionalnom dijalogu.

Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede je istakla da je neophodno iskoristiti snagu znanja kako bi se poboljšali prehrambeni sistemi i kako bi oni obezbedili sigurnu hranu, pristupačnu za sve, a istovremeno čuvajući prirodne resurse i boreći se protiv klimatskih promena.

„Globalna tema ove godine je voda – neophodna za postojanje svih živih bića na Zemlji, ali i za proizvodnju hrane, energije i industriju. Bez vode, nema razvoja, nema napretka, nema budućnosti. Neophodno je da podstaknemo društvo na sistemske promene u razmišljanju, kulturi i odnosu prema resursima, ali da i mi svi kao pojedinci učinimo sve što je u našoj moći da niko ne bude izostavljen“, dodala je ona.

Prepoznajući značaj transformacije sistema hrane za ruralni, ekonomski i društveni razvoj, Srbija je ove godine učestvovala na UN Samitu o sistemima hrane i ukazala na planove da preoblikuje infrastrukturu za ruralni razvoj, posebno za navodnjavanje i skladištenje, ubrza proces inovacije i digitalizaciju sektora, promoviše održivu proizvodnju i potrošnju i uloži u inovativne načine finansiranja za male poljoprivrednike.

U skladu sa ovogodišnjom globalnom temom Svetskog dana hrane, pod sloganom „Voda je život. Voda je hrana. Da niko ne bude izostavljen.“, učesnici su posebnu pažnju posvetili važnosti očuvanja i odgovornog korišćenja vodenih resursa, posebno u poljoprivrednoj proizvodnji. Zaključak je da su za unapređenje sistema upravljanja vodama, potrebni podaci, inovacije, investicije i tehnologije koje će omogućiti poljoprivrednicima, ali i privatnom sektoru efikasniju upotrebu vode – u cilju očuvanja ovog vrednog resursa.

Kategorije

Skorašnji članci

Veličina teksta
Kontrast