Saopštenja poljoprivredne inspekcije Saopštenja Ministarstva

Svi uzorci osvežavajućih bezalkoholnih pića i piva zdravstveno ispravni

Analiza akcijske kontrole kvaliteta osvežavajućih bezalkoholnih pića i piva u originalnom pakovanju i rinfuzu, koju su prema postavljenom planu aktivnosti sproveli poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pokazale su da su svi uzorci u skladu sa bezbednošću, odnosno da su zdravstveno ispravni.

U cilju praćenja bezbednosti, a u okviru toga i kvaliteta proizvoda na tržištu, tokom godine sprovode se pored redovnih i akcijske kontrole, koje se organizuju  u periodima intezivne sezonske proizvodnje, intezivne sezonske potrošnje kontrolisanih proizvoda, kao i kada se analizom kvaliteta proizvoda na tržištu za to ukaže potreba.

Planska kontrola proizvoda vršena je na osnovu procene da je potrebno pojačati kontrolu na osnovu podataka prethodne aktivnosti inspekcije i izraženog interesa javnosti za bezbednost i kvalitet tih proizvoda  na tržištu.

Kontrola koju je sprovela poljoprivredna inspekcija obuhvatila je ispunjenost uslova proizvodnje po tehničkim propisima, vrstu i broj proizvoda, deklarisanje i uzorkovanje proizvoda. Tokom ove akcije, kontrolisano je i uzorkovano 40 proizvoda osvežavajućih bezalkoholnih pića i 26 piva na teritoriji Srbije, i to 16 rinfuz piva (proizvodi mini pivara) i 10 u originalnom pakovanju.

Od 40 uzorkovanih  proizvoda osvežavajućih bezalkoholnih pića, 1 proizvod po kvalitetu ne odgovara tehničkim parametrima (više boje i zaslađivača), 1 proizvod po mikrobiologiji ne zadovoljava tehničke propise (prisustvo nedozvoljenih kvasaca) i kod 4 proizvoda konstatovano je da nema odgovarajuće deklaracije u skladu sa tehničkim propisima.

Proizvođaču čiji proizvod po mikrobiologiji ne zadovoljava tehničke propise rešenjem je naloženo povlačenje tog proizvoda iz prometa kao i zabrana prometa do otklanjanja nedostataka. Takođe, podnete su i prijave u skladu sa propisima.

Nedostaci na deklaracijama su se odnosili na nenavođenje kategorije aditiva, upotreba nedozvoljenih aditiva, naznake o uslovima čuvanja i načinu korišćenja, pravilno navođenje datuma upotrebe, upozorenje za upotrebu kod dece i neusaglašenosti fonta slova za navođenje alergena. Rešenjima je proizvođačima naloženo da deklaracije usaglase sa propisima.

 

Od 16 uzorkovanih rinfuz piva (proizvodi mini pivara) konstatovano je da po kvalitetu svi proizvodi  odgovaraju tehničkim propisima, a da jedan proizvod nema odgovarajuće deklaracije. Nedostaci na deklaraciji  su se odnosili na odstupanje prisutnog alkohola u odnosu na deklarisani. Uzorkovana piva u rinfuzi su u isto vreme, zbog kratkog roka trajanja proizvoda, poslata i na super analizu u drugu akreditovanu i ovlašćenu laboratoriju od strane ministarstva. Super analiza je potvrdila rezultate analiza.

 

Od 10 uzorkovanih piva u originalnom pakovanju, analize su pokazale da 2 proizvoda nemaju odgovarajuće deklaracije u skladu sa tehničkim propisima, dok mikrobiološki svi proizvodi zadovoljavaju kriterijume. Deklaracija prozvoda koji ne odgovaraju tehničkim propisima se odnosila na naznake o uslovima čuvanja i načinu korišćenja, pravilno navođenje datuma upotrebe, upozorenje za upotrebu kod dece i neusaglašenosti fonta slova za navođenje alergena.

Na osnovu analiza zaključuje  se da su svi uzorci bili u skladu sa bezbednošću („zdravstveno“ su bili ispravni), što navodi na upozorenje prometnicima da bezbednost i kvalitet proizvoda očuvaju u prometu.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast