Saopštenja Ministarstva i najave

Tanasković: Rešićemo višedecenijski problem sa regulacijom reka na teritoriji Novog Pazara

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković posetila je danas Novi Pazar i tom prilikom najavila da će uskoro početi radovi na regulaciji reka na teritoriji tog grada što će obezbediti zaštitu od poplava u narednom periodu.

„Radujem se što danas mogu da saopštim vest na koju građani Novog Pazara dugo čekaju“, izjavila je Tanasković prilikom obilaska lokacije gde će biti realizovani radovi, zajedno sa ministrom turizma i omladine Huseinom Memićem i gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

Tanasković je ukazala da je reč o višedecenijskom problemu čijim se rešavanjem do sada niko nije bavio na pravi način, dodajući da je planirano da u novembru počne realizacija radova na dodatnoj regulaciji reka na teritoriji Novog Pazara.

„Početkom ove sedmice raspisan je tender za izvođače radova. Procenjena vrednost radova je 25 miliona evra, a okvirni rok za završetak je 20 meseci“, objasnila je Tanasković.

Poznato nam je da je Novi Pazar samo ove godine pretrpeo velike štete u dva poplavna talasa u januaru i junu i nadamo se da ćemo zahvaljujući realizaciji ovog projekta prevenirati ponovnu pojavu ovakvih šteta, naglasila je ministarka Tanasković.

Zbog opasnosti od poplava sa kojom se suočava ovo područje uspeli smo da u projekat Integrisanog razvoja koridora reke Save i Drine dodatno ubacimo, iako nije bilo prvobitno predviđeno, i Novi Pazar, ukazala je Tanasković.

U cilju unapređenja zaštite od poplava, infrastrukture grada Novog Pazara i omogućavanja prekogranične saradnje u oblasti voda na rečnim koridorima Raške, Jošanice i Trnavice na teritoriji opštine Novi Pazar realizovaćemo radove koji se odnose na dodatnu regulaciju tih reka, precizirala je Tanasković.

Planirani su radovi na regulaciji reke Raške uzvodno od postojeće regulacije u dužini od 2.6 km, reke Jošanice u dužini od 1 km od postojeće regulacije i reke Tranvice u dužini od 3.6 km od postojeće regulacije.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast