Саопштења Министарства и најаве

Танасковић: Решићемо вишедеценијски проблем са регулацијом река на територији Новог Пазара

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић посетила је данас Нови Пазар и том приликом најавила да ће ускоро почети радови на регулацији река на територији тог града што ће обезбедити заштиту од поплава у наредном периоду.

„Радујем се што данас могу да саопштим вест на коју грађани Новог Пазара дуго чекају“, изјавила је Танасковић приликом обиласка локације где ће бити реализовани радови, заједно са министром туризма и омладине Хусеином Мемићем и градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем.

Танасковић је указала да је реч о вишедеценијском проблему чијим се решавањем до сада нико није бавио на прави начин, додајући да је планирано да у новембру почне реализација радова на додатној регулацији река на територији Новог Пазара.

„Почетком ове седмице расписан је тендер за извођаче радова. Процењена вредност радова је 25 милиона евра, а оквирни рок за завршетак је 20 месеци“, објаснила је Танасковић.

Познато нам је да је Нови Пазар само ове године претрпео велике штете у два поплавна таласа у јануару и јуну и надамо се да ћемо захваљујући реализацији овог пројекта превенирати поновну појаву оваквих штета, нагласила је министарка Танасковић.

Због опасности од поплава са којом се суочава ово подручје успели смо да у пројекат Интегрисаног развоја коридора реке Саве и Дрине додатно убацимо, иако није било првобитно предвиђено, и Нови Пазар, указала је Танасковић.

У циљу унапређења заштите од поплава, инфраструктуре града Новог Пазара и омогућавања прекограничне сарадње у области вода на речним коридорима Рашке, Јошанице и Трнавице на територији општине Нови Пазар реализоваћемо радове који се односе на додатну регулацију тих река, прецизирала је Танасковић.

Планирани су радови на регулацији реке Рашке узводно од постојеће регулације у дужини од 2.6 km, реке Јошанице у дужини од 1 km од постојеће регулације и реке Транвице у дужини од 3.6 km од постојеће регулације.

Категорије

Величина текста
Контраст