Саопштења Министарства

Илић: Циљ нам је да изградимо отпорне и одрживе прехрамбене системе

Морамо да изградимо отпорне  и  одрживе  прехрамбене  системе  који  ће  се  носити  са  шоковима изазваним пандемијама и климатским променама, изјавила је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Ведрана Илић.

Илић је на панелу о трансформацијама прехрамбених система који је одржан у оквиру Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, истакла да су развој целокупног ланца вредности у прехрамбеним системима и подстицање руралне економске активности кључни за одрживи развој и економски раст у Србији.

„Због свега тога ћемо у наредном периоду још више радити и на питањима унапређења безбедности хране, проблема узрокованих климатским променама, контроли коришћења пестицида, али и помагати малим, средњим и великим произвођачима хране да буду конкурентни како на домаћем, тако и на иностраном тржишту“, рекла је Илић je на скупу „Food Summit Novi Sad“  у организацији Министарства пољопривреде и Уједињених нација.

Илић је подвукла да је трансформација прехрамбених система процес у коме сви заједно учествујемо, због тога је неопходна добра комуникација на свим нивоима и између свих заинтересованих група.

„Морамо заједно радити на побољшању квалитета, праћењу светских трендова, али и усклађивању са захтевима тржишта и регулативе, док истовремено, морамо радити на прилагођавању пољопривредне производње климатским променама модернизацијом, едукацијом и ефикаснијим коришћењем природних ресурса уз што мањи утицај на животну средину“, истакла је Илић.

„Што се тиче остваривања нашег националног плана трансформације прехрамбених система, као и остале земље суочавамо се са препрекама за које сам сигурна да ћемо заједно савладати“, казала је Илић, додајући да су сви у потпуности посвећени да остваре постављене циљеве.

Један од главних циљева трансформације прехрамбених система Србије остаје дигитализација и технолошка модернизација, навела је Илић и подсетила да је од прошле године направљен велики искорак у овом правцу успостављањем законског оквира за Е-аграр (платформа за субвенције пољопривреде и регистрацију пољопривредних домаћинстава).

„Такође, настојимо да стално ажурирамо наше подзаконске акте посебно у вези са прихватљивим инвестицијама у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, увођењем нових и иновативних технологија, и то је нешто на шта смо заиста поносни. Увек смо отворени за разговор са свим заинтересованим странама и за увођење нових ствари које доприносе унапређењу стабилности и предвидивости примарне пољопривреде и прераде“, рекла је Илић.

Међу активностима које се предузимају у том правцу су и реализација пројекта рејонизације воћарске производње у Србији, промовисање органске производње, заштита географског порекла и прилагођавање климатским променама –  3 пројекта Зеленог Климатског Фонда (спроводе их УНДП, ФАО и Развојни Фонд Војводине). Имамо и велике инвестиционе пројекте посебно у области наводњавања и аутоматске противградне заштите.

У претходном периоду смо покренули неколико јавно-приватних партнерстава (лесковачки повртари, произвођачи кромпира из Прилика и вишања из Мерошине),  а такође радимо на омогућавању малим произвођачима да креирају кратке ланце снабдевања храном тако што мењамо подзаконске акте и омогућавамо да продају своје производе локално, док своју производњу усклађују са стандардима безбедности хране, што је важан корак за све нас као купце, закључила је Илић.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст