Саопштења Министарства и најаве

Чекају се резултати суперанализе пошиљке краставца заустављене на граници са Словенијом

У Словенији се тренутно ради супер анализа пошиљке свежег краставца из Србије која је заустављена на граници са том земљом јер су две анализе показале различите резултате,  а фитосанитарна инспекција Републике Србије је већ предузела мере контроле код извозника и произвођача.

На граници са Словенијом је заустављена количина од 18 тона свежег краставца из Србије, јер је у њему, како је наведено у нотификацији датој кроз систем брзог обавештавања ЕУ (RASFF), нађена супстанца фунгицид металаксил изнад  границе дозвољене правилником.

Процес анализе још увек није завршен, а по информацијама које је фитосанитарна инспекција Републике Србије добила од колега из Словеније и извозника, рађене су анализе у две лабораторије и добијени су различити резултати. Једна анализа је показала веће количине ове супстанце од дозвољене границе, док је друга анализа показала њено присуство у дозвољеним границама.

У овом тренутку ради се супер анализа у Словенији и Управа за заштиту биља Републике Србије очекује коначан одговор. Због тога што је процес анализе још увек у току, ова пошиљка краставаца из Србије није враћена назад.

Подсећамо да је фунгицид металаксил за који се наводи да је пронађен у краставцима супстанца која се користи против трулежи и она није забрањена нити штетна, а тако је  означава и ЕУ.

Србија се сваке године усаглашава са ЕУ и има једнаке мере као и Унија, као и границе када је реч о овим супстанцама.

Апелујемо на произвођаче и извознике да се строго држе правила која су јасно прописана, како и на који начин да користе средства за заштиту биља, јер ће у супротном бити кажњени за њихову неадекватну употребу.

 Управа за заштиту биља већ спроводи појачану контролу свих средстава и препарата који се користе за заштиту биља у Србији, како би се спречило да се овакве ситуације дешавају.

Категорије

Величина текста
Контраст