Саопштења Министарства

ЕК: СРБИЈА НАЈБОЉИ ПРИМЕР ПРАКСЕ У ЕВРОПИ

Званичници Европске комисије су се захвалили Србији на ефикасности мера које су спроведене при искорењивању болести квргаве коже, беснила и болести плавог језика, као примеру најбоље праксе у Европи. Такође, истакнут је  и  значај регионалног приступа и добра координација земаља у нашем региону али и конкретни резултати које су  министарство и ветеринарска служба постигли када су у питању програми искорењивања заразних болести животиња.

Европска комисија је 6. септембра 2018. године,  у сарадњи са Светском оранизацијом за здравље жвотиња (ОИЕ) и Организацијом за храну и пољопривреду Уједињених Нација (ФАО) у Бриселу организовала Конференцију на високом нивоу – Болести животиња које не познају границе: значај међународне сарадње за одрживо сточарство, којој су присуствовали државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић и директор Управе за ветерину Емина Милакара.

Државни секретар Радошевић је на конференцији истакао посвећеност Владе РС у спровођењу међународних стандарда у здравственој заштити животиња и подршци која је пружена српској ветеринарској служби кроз одрживо издвајање значајних буџетских средстава.

Он се посебно захвалио Европској унији на финансијској и техничкој помоћи за сузбијање болестије и подвукао ефикасност мера на превенцији беснила, искорењивању болести  квграве коже и болести плавог језика, али и значај сталне будности када су у питању друге претње којима је наш регион изложен, као што су авијарна инфлуенца, афричка куга свиња, слинавка и шап, богиње оваца и коза, куга малих преживара, куга коња, грозница долине Рифта и указао на неопходност сталне регионалне координације и комуникације надлежних органа како би се отклонила опасност за јавно здравље и здравље животиња.

На конференцији су присуствовали високi званичници, шефови и други представници ветеринарских служби из 42 евопске државе и представници индустрије хране.

Категорије

Величина текста
Контраст