Саопштења Министарства

ИПАРД Одбор за праћење – најава четвтог заседања

Четврто заседање Одбора за праћење спровођења ИПАРД програма (ИПАРД Одбор за праћење), oдржаће се у уторак, 20. новембра 2018. године у Палати „Србија” у Београду.

На Четвртом ИПАРД Одбору за праћење биће представљени предлози за измену ИПАРД програма чије се усвајање очекује, као и припрема акредитације за још две ИПАРД мере. Чланови ИПАРД Одбора за праћење разматраће резултате спровођења три јавна позива за ИПАРД подстицаје који су до сада расписани: два за меру 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава и један за меру 3 – Инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства.

Предстојећој седници ће, поред чланова Одбора, присуствовати и представници Генералног директората Европске комисије за пољопривреду и рурални развој, Делегације Европске уније у Србији, затим представници Министарства финансија, Министарства за европске интеграције, Канцеларије за ревизију система управљања средствима Европске уније и други. Одбором председава Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Европска комисија је 20. јануара 2015. године донела одлуку о усвајању предлога програма претрпиступне помоћи ЕУ за рурални развој Републике Србије за период 2014-2020 (у даљем тексту: ИПАРД II програм). Одлуком Европске комисије опредељена средства за реализацију ИПАРД програма износе 175 милиона евра. У јуну 2018. године ступио је на снагу Финансијски споразум који је Влада Србије потписала са Европском комисијом чиме се стекао услов да се средства из ИПАРД фонда могу исплаћивати одобреним корисницима у Републици Србији.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је у октобру 2018. године расписало трећи јавни позив за Меру 1. Новина у односу на претходне позиве је што се овим јавним позивом финансирају инвестиције у изградњу и реконструкцију објеката. Уз ИПАРД средства и национално кофинасирање, корисници ће моћи да изграде нове складишне капацитете за воће, поврће и житарице, као и објекте за смештај стоке. Предвиђени буџет за четврти Јавни позив је око 3 милијарде динара, што уз учешће корисника предстваља потенцијалне инвестиције у износу од 4,8 милијарде динара. Позив је отворен до 9. јануара 2019.

Предлог дневног реда погледати – овде

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст