Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Министар Недимовић са представницима пољопривредних удружења о изменама Закона о пољопривредном земљишту

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић разговарао је данас 23. августа 2017. године, са представницима пољопривредних удружења и представницима научног сектора на округлом столу на тему измене Закона о пољопривредном земљишту.

Министар Недимовић истакао је да су изменама Закона о пољопривредном земљишту успостављени такви критеријуми и правила да до куповине пољопривредног земљишта у приватној својини може доћи за најмање десет година и то највише до два хектара уз одређене лимитирајуће услове који постоје у погледу статуса активног пољопривредног газдинства и сличног.

Министар је изјавио да је добро што о овом питању постоји широка сагласност и наводи да се то питање изменама закона решава практично заувек. Он је пoдсeтиo да је с представницима удружења пољопривредника о овој теми интензивно разговарао током претходне године, иако је она актуелна још од 2008. године.

Он је подсетио да члан 85 Устава јасно наводи под којим условима и како страна правна лица могу да дођу у ситуацију да буду власници имовине.

„Да ли ће правна лица куповати земљиште, домаћа правна лица апсолутно, а страна правна лица – само ако постоји посебан међународни споразум који мора да буде ратификован у Скупштини”, казао је министар Недимовић и додао да то важи само за држављане чланица ЕУ, на основу елемената договорених 2008. године приликом потписивања ССП-а.

„Нажалост, мислим да је тада лоше преговарано и мислим да смо ми једина земља која је пре уласка у ЕУ дошла у овакву позицију”, рекао је министар.