Саопштења Министарства и најаве

Отворен Трећи јавни позив програма „50:40:10“, бесповратна средства по кориснику и до 200.000 евра

Трећи јавни позив у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, који реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са Светском банком, расписан је данас, док ће пријаве бити отворене од понедељка, 04. децембра.

Укупна вредност средстава за Трећи позив износи 750 милиона динара, а позив је намењен првенствено агрегаторима, односно предузетницима, привредним друштвима и земљорадничким задругама које производе или врше откуп примарних пољопривредних произвођача, прерађују их и пласирају на тржиште.

Вредности инвестиција за агрегаторе могу износити од 25.000 до чак 400.000 евра, а висина бесповратних средства може се кретати и до 200.000 евра.

Подношење пријава биће могуће искључиво онлајн путем сајта Пројекта конкурентне пољопривреде Србије www.scap.rs, као и на сајту Управе за аграрна плаћања www.uap.gov.rs.

”Данас смо се окупили како би сумирали све резултате Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, чији је основни задатак пружање подршке пољопривредним произвођачима и агрегаторима који желе да побољашају и развију своје капацитете“, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић.

Ђурђевић је истакла да је кроз два претходна јавна позива више од 3.500 пољопривредника исказало заинтересованост за овај пројекат који се финансира по моделу 50:40:10, где 50 одсто средстава представљају бесповратна средства обезбеђена из зајма Светске банке, 40 одсто средстава финансира се из кредита пословних банака и 10 одсто средстава представља учешће самих пољопривредника.

„Планирано је и додатно финансирање пројекта у износу од 100 милиона евра који би се реализовао у наредне три године. Тако ћемо добити прилику да распишемо још јавних позива, за све секторе и да заједнички унапређујемо нашу пољопривредну производњу. Мислим да су ово прави пројекти у које што више пољопривредника треба да се укључи, пре свега јер нуде одличан финансијски модел”, закључила је Ђурђевић.

Од 2020. године до сада, успешно су реализована два јавна позива, а средства из претходних циклуса искористило је више од 1.350 корисника и корисница, који су на овај начин успели да обезбеде нову опрему, инфраструктуру и механизацију.  Поред тога, пројекат је први који корисницима додељује новац пре реализације инвестиције, ПДВ третира као прихватљив трошак и активно се бави заговарањем и промоцијом еколошког приступа у пољопривреди, као и оснаживањем младих и жена које желе да се баве пољопривредом.

Као Тим за реализацију, веома смо поносни на досадашње резултате Пројекта конкурентне пољопривреде Србије. До сада је пољопривредницама и пољопривредницима додељено 30,3 милиона евра бесповратних средстава, односно у просеку од 10.000 до 200.000 евра по кориснику“, казао је координатор Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, Милан Стевановић.

„Очекујемо преко 2000 корисника након овог јавног позива. Позивамо све агрегаторе, да се пријаве и да заједно стварамо боље услове за пољопривреднике и пољопривреднице у Србији”, нагласио је Стевановић.

На конференцији која је организована поводом расписивања Трећег јавног позива најављена је могућност додатног финансирања Пројекта конкурентне пољопривреде Србије у наредне три године, и то у износу од 100 милиона евра.

О тренутним доприносима пројекта сведоче и подаци да је сваки трећи трактор купљен у Србији током 2022. и 2023. године финансиран управо из средстава овог пројекта.

Све услове можете пронаћи на сајту Управе за аграрна плаћања www.uap.gov.rs и веб страници Пројекта www.scap.rs,

Категорије

Величина текста
Контраст