Саопштења Министарства Активности министра

Почела градња регионалног система за наводњавање и одводњавање „Мачва“

Изградња великог регионалног система за наводњавање и одводњавање „Мачва“ почела је у близини Богатића радовима на првом подсистему „ЦС Н6“ који ће имати канал дужине 62 км, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је рекао да је циљ да се омогући коришћење воде на што више пољопривредних површина.

„Двонаменски систем Мачва је нама јако важан зато што је то први пројекат са чијом реализацијом крећемо испод Саве и Дунава. По свом капацитету је један од највећих“, истакао је Недимовић током обиласка радова.

Хидросистем „Мачва“ ће обезбедити наводњавање на укупно око 26.000 хектара земљишта, од чега ће „ЦС Н6“ бити за наводњавање 10.900 хектара.

Припремни радови су почели 6. јуна у близини Богатића, а рок за завршетак радова је две године.

Пројекат „ЦС Н6“ се финансира из Фонда за развој Абу Дабија у вредности од 4,1 милион евра. У оквиру подсистема „ЦС Н6“ биће направљено 17 црпних станица и две уставе, а радове изводи конзорцијум домаћих фирми.

Министар Недимовић је указао на важност наводњавања у пољопривреди, које доноси и квалитет и квантитет, подсетивши да Министарство даје и 50 одсто новца пољопривредницима за набавку система за наводњавање.

Недимовић је објаснио да поред 12 започетих пројеката за око 48.000 хектара земљишта, постоје и пројекти за системе за Чачак и Панчевачки рит, што је још скоро 50.000 хектара земље.

„У другој фази спремамо за финансирање у 2019. и 2020. години пројекте за још око 55.000 хектара. Тако да ћемо обезбедити наводњавање за нових више од 100.000 хектара земље и то само у периоду од две или три године“, навео је министар.

Према његовим речима, поред система за наводњавање, Министарство ради и на електрификацији поља, као и на систему аутоматске противградне заштите и расписује се тендер за први радарски центар.

„То је та модернизација у пољопривреди коју радимо“, рекао је Недимовић, додајући да се припрема и комасација земљишта, односно укрупњавање парцела.

Категорије

Величина текста
Контраст