Саопштења Министарства и најаве

Танасковић: Давања по кошници ће следеће године бити повећана на 1.000 динара

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић најавила је данас да ће наредне године давања по кошници бити увећана за 25 одсто и износиће 1000 динара.

 

„Износ подстицајних средстава по кошници пчела у 2023. години износио је 800 динара по кошници, а они пчелари који су у систему органске производње добијају и додатни износ подстицаја од 40 одсто“, подсетила је Танасковић.

 

Осим подстицаја по кошници пчелари су у могућности да користе и подстицаје за набавку нових машина и опреме, набавку пчелињих матица, као и за инвестиције у прераду и маркетинг пчелињих производа.

 

„Пчеларство представља малу, али изузетно атрактивну пољопривредну делатност, која у последњих година почиње да се тржишно престројава и прихвата услове које прописује ЕУ“, нагласила је Танасковић у Врању приликом отварања  6. Пчеларског сајма југоисточног Балкана ”Отворени Балкан”.

 

Министарка Танасковић је казала да је мед у перспективи велика извозна шанса Србије јер је читава земља погодна за развој пчеларства, а препознавши значај развоја пчеларства у Србији, МПШВ је обезбедило бројне подстицаје за пчеларе.

 

У сектору пчеларства је циљ наставак повећања извоза, пре свега на захтевно ЕУ тржиште, али и на тржишта других земаља, као и боље позиционирање наших произвођача на међународном тржишту и повећање њихове препознатљивости, указала је Танасковић.

 

„За реализацију ових циљева пчелари ће и у наредном временском периоду имати безрезервну подршку МПШВ, па тако тренутно радимо на усаглашавању сертификата за извоз меда у Алжир, Бахреин, САД и Израел. Такође израђен је и модел сертификата за извоз на тржиште Саудијске Арабије“, рекла је Танасковић, подсетивши да је недавно потписан Протокол за извоз меда у Кину, а већ имамо усаглашене сертификате са свим државама ЕУ, Канадом, Либијом, Русијом…

Категорије

Величина текста
Контраст