Саопштења Министарства и најаве

Успешан завршетак твининг пројекта за подршку успостављању система класирања трупова

Твининг пројекат “Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ” успешно је окончан завршном конференцијом одржаном 23. новембра 2023. године.

Овај Твининг пројекат, који је почео у јулу 2022. године, представља значајан корак на путу Србије ка усклађивању пољопривредних пракси са стандардима Европске уније (ЕУ).

Током трајања твининг пројекта, Србија је остварила значајан напредак у развоју и имплементацији система класирања трупова који се усклађује са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ, саопштено је на конференцији.

Како је оцењено, овај напор има далекосежне последице за пољопривредни сектор Србије, укључујући побољшану контролу квалитета, унапређени приступ тржишту и повећану конкурентност на европском тржишту.

Пројекат је постигао изузетне резултате у планираним циљевима, који се односе на активности развоја законодавства, јачања капацитета јавне администрације, обуку у месној индустрији, као и на калибрацију опреме за класирање.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Ненад Катанић изразио је захвалност на значајној подршци заинтересованих страна и експерата, истичући успешну имплементацију активности за успостављање система који се усклађује са правилима тржишног регулисања за свињске и говеђе трупове.

Катанић је нагласио важну улогу финансијске подршке ЕУ, посебно кроз претприступне фондове, у спровођењу реформи и напредовању Србије ка чланству у ЕУ, изражавајући посвећеност и коришћење стечених искустава за даље унапређење производње меса у Србији.

Њ.Е. Раул Бартоломе Молина, амбасадор Шпаније у Републици Србији, говорио је о ширем значају пројекта у промовисању односа између ЕУ и Србије и подстицању економског раста. Честитао је на примеру сарадње и преношења знања који је овај пројекат спровео, укључујући научнике, универзитете, индустријски сектор и јавну администрацију.

 Елгарс Озолинс, шеф Операција III у Делегацији ЕУ у Србији, изјавио је да ЕУ потврђује своју посвећеност и подршку Србији у постизању заједничких циљева у пољопривреди, руралном развоју и безбедности хране путем програма попут ИПАРД-а и других иницијатива финансираних од стране ЕУ.

Категорије

Величина текста
Контраст