Саопштења Министарства и најаве

Ветеринарска инспекција појачала контролу исправности меса на манифестацијама

Ветеринарска инспекција појачала је надзор и контролу хране животињског порекла на свим манифестацијама, у оквиру мера за сузбијање афричке куге свиња (АКС), а организатори од надлежних добијају јасне инструкције о условима које морају да испуне.

Ветеринарска инспекција ће, као и до сада, строго контролисати месо које се продаје и бити присутна на лицу места свакодневно, од првог до последњег дана одржавања догађаја.

Такође, неопходно је да организатори најкасније 10 дана пре одржавања пријаве манифестацију.

Начелница ветеринарске инспекције Љиљана Ивањац је у изјави за Танјуг подсетила да се током јесени традиционално одржава низ манифестација, сајмова и вашара, које надзире и контролише ветеринарска инспекцијa и истакла да се ће сада бити посвећена посебна пажња услед актуелне епидемиолошке ситуације АКС.

АКС је дијагностификована у 15 области Србије, а ветеринарска инспекција је у оквиру мера у борби против АКС појачала надзор и контролу и на изложбама и сајмовима животиња.

“Битно је да смо спремни да реагујемо у појачаним акцијама, посебно са надзором и контролом места у коме се одржава манифестација. Циљ ветеринарске инспекције је да манифестација буде под сталним надзором  све време”, нагласила је Ивањац.

Традиционални Шабачки вашар је почео данас у том граду, а Ивањац је подсетила да се од сутра одржава “Купусијада” у Мрчајевцима.

“Ми смо већ изашли на терен и органозовали ветеринарску службу. Унапред радимо контроле угоститељских објеката и печењара. Колеге су и данас на терену”, истакла је Ивањац.

Навела је да је Министарство пољопривреде у сарадњи са Министарством унутрашњих послова на целој територији земље увело контроле транспорта возила које превозе живе животиње и храну животињског порекла, а све у сврху појачане контроле због постојања АКС.

“На потезу Мрчајеваца смо уз сарадњу са Министарством унутрашњих послова и саобраћајном полицијом поставили три саобраћајна пункта. Предузимамо све мере да манифестација у Мрчајевцима прође тако да сва храна која буде изложена буде контролисана и провереног порекла”, рекла је Ивањац.

Ивањац је напоменула да се ове јесени очекује вашар у Шапцу, у Смедеревској Паланци, као и да ће на северу Војводине бити бројне манифестације са припремом хране у котлићима.

“На територији целе земље, за све манифестације Ветеринарска инспекција има календар и већ се знају имена људи који ће бити на тим манифестацијама. Сви излагачи хране животињског порекла морају преко организатора да унапред пријаве учешће шефовима ветеринарских инспеција у окрузима где је   манифестација”, рекла је Ивањац.

Поред појачане контроле продаје меса на манифестацијама, Ветеринарска инспекција, како кажу, месецима уназад контролише и печењаре и објекте за промет хране.

У последњој ванредној контроли у Мрчајевцима уништен је 41 килограм мених прерађевина, јер објекти нису имали доказе о пореклу хране.

На седници Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња је закључено је да ће бити настављена појачана контрола промета, а да ће на свим јавним манифестацијама које би по анализи ризика могле евентуално допринети погоршању епизоотиолошке ситуације, надлежни органи посветити посебну пажњу.

Категорије

Величина текста
Контраст