Саопштења Министарства и најаве

Врањковић: Влада Србије наставља да улаже значајне напоре у обезбеђивању одрживе пољопривреде у Србији

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Бојан Врањковић присуствовао је у Београду конференцији о регенеративној пољопривреди, односно комбинацији примене традиционалних пракси и савремене технологије у пољопривреди у циљу производње здраве хране и одрживости.

“Бољитак који доноси регенеративна пољопривреда могу да осете сви. Добија се квалитетнија и здрава храна, која има минимални негативни утицај на животну средину”, казао је он.

Врањковић је нагласио да је обавеза свих нас да оставимо очувано земљиште и за будуће генерације и да се успешно изборимо са свим изазовима са којима се сусрећемо, међу којима су и климатске промене у чије последице смо се већ уверили. “Регенеративна пољопривредна производња није пролазни тренд већ покрет који може обликовати будућност пољопривреде”, рекао је он.

Основни циљ регенеративне пољопривредне праксе је очување биодиверзитета и животне средине и обезбеђивање одрживе производње хране за будуће генерације, док  за српске пољопривреднике представља прилику да се интегришу у међународне ланце вредности али је и од кључне важности за сигурност хране и конкурентности прехрамбеног сектора Србије

Конференцију је организовао Савет страних инвеститора (ССИ) и Европска банка за обнову и развој Србија (ЕБРД) и на њој су учествовали високи представници ЕБРД, ФАО УН и Србије, водећи људи глобалних компанија које примењују праксу регенеративне пољопривреде и одрживог развоја и агрибизниса.

Категорије

Величина текста
Контраст