Саопштења Министарства и најаве

Инспекција наложила уништавање спорне серије чипса, контроле се настављају

Пољопривредна инспекција је приликом ванредне контроле погона компаније „Chips Way“ дала налог за уништење 880 паковања чипса од 150 грама са истим лотом из спорне серије која садржи повишен ниво акриламида.

Инспекција је наложила и додатна испитивања свих осталих лотова који се могу довести у везу са спорном серијом, а одмах су предузете мере да се и они повуку из промета и уради опозив.

Одмах по добијању RASFF нотификације о повишеном нивоу акриламида у прехрамбеном производу чипс са укусом паприке произведеном у Србији, пољопривредна инспекција је издала налог за ванредну контролу погона и предузела све мере из своје надлежности.

Приликом контроле је констатовано да је спорна количина производа која је била намењена извозу у Хрватску, тамо и уништена, а инспекција је за преостале производe са истим лотом забранила даљу употребу и наложила уништавање.

Регулатива у Србији када је реч о акриламиду је усаглашена са прописима Европске уније и прописује исте дозвољене нивое те супстанце.

Пољопривредна инспекција ће и у наредним данима наставити са појачаним контролама ове врсте производа како овог, тако и осталих произвођача, уз редовне контроле свих прехрамбених производа са циљем да домаћи потрошачи буду сигурни у то да се у промету налазе искључиво безбедни прехрамбени производи.

 

Категорије

Величина текста
Контраст