Саопштења Министарства и најаве

Надлежни договорили даље кораке у борби против АКС

У Влади Републике Србије данас је одржана седница Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња (АКС) на коме су представници свих релевантних инстутуција дискутовали о актуелној ситуацији на терену, сумирали предузете мере и договорили наредне кораке у борби против ове заразне болести.

Учесници седнице којом је председавала министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, сложили су се да су задаци који су на претходном састанку постављени надлежним службама до сада извршени и да ће се и у наредном периоду сви укључени улагати максималне напоре у складу са расположивим капацитетима, и додатно унапредити међусобну сарадњу.

На састанку су изнети најновији подаци према којима је до сада на укупно 2.255  газдинстава на територији 47 општинa у 15 управних округа (Пчињски, Браничевски, Поморавски, Подунавски, Моравички, Пиротски, Јужнобанатски, Борски, Средњебанатски, Зајечарски, Сремски, Шумадијски, Јужнобачки Мачвански и Град Београд) потврђено 4.238 случајева АКС код домаћих свиња, од чега је 6.086 угинулих свиња.

У зараженим газдинствима извршена је еутаназија 46.938 свиња са нешкодљивим уклањањем и дезинфекцијом газдинства.

У сврху клања за сопствене потребе до сада је на 2.415 газдинства заклано 6.001 свиња, а број газдинстава са којих су свиње упућене на клање у кланицу је 222 где је заклано 30.608 свиња. Укупно је заклано 36.609 свиња.

На седници је закључено да ће у наредном периоду приоритет бити спречавање појаве нових случајева АКС на великим фармама. У сарадњи са власницима фарми, биће додатно испитане биосигурносне мере које се примењују, као и њихова ефикасност, а радиће се на изради планова за предузимање мера на широј територији на којој се оне налазе.

Такође ће бити настављена појачана контрола промета, а свим јавним манифестацијама које би по анализи ризика могле евентуално допринети погоршању епизоотиолошке ситуације, надлежни ће посветити посебну пажњу.

Биће неопходно да организатори најкасније 10 дана пре одржавања манифестације пријаве исту, биће им дате јасне инструкције, а ветеринарска инспекција ће, као и до сада строго контролисати месо које се продаје, и биће присутна на лицу места свакодневно – од првог до последњег дана догађаја.

Категорије

Величина текста
Контраст