Саопштења Министарства и најаве

Појачане контроле ветеринарске инспекције

Лето као годишње доба због високих температуре повлачи за собом оправдани ризик за безбедност хране животињског порекла, тако да је ветеринарска инспекција на целој територији Републике Србије, појачала надзор и контролу објеката који су одобрени за складиштење, производњу и промет хране. Нарочита пажња се усмерава на објекте брзе хране, ресторане, трговинске ланце  и продајна места у којима постоје одељења за продају меса и млека, јавне градске пијаце односно хале за продају млечних производа и производа од меса, јаја, рибе.

Свега неколико сати на високим температурама довољно је да се из једне бактерије у храни развије њих два милиона. У веома кварљиве врсте хране спадају млевено месо и производи од њега, производи од јаја, нарочито мајонеза и млечни производи,.

У периоду са високим температурама храна се мора чувати на ниским температурама у такозваном `хладном ланцу`.

Инспектори предузимају мере у свим ситуацијама када се констатују неправилности било да се ради о пропустима у одржавању хигијене, неправилној манипулацији храном или неадекватном чувању.

Зависно од утврђених неправилности налаже се отклањање недостатака, забрањује се обављање делатности и  стављање у промет неисправне хране, повлачење и уништавање на лицу места затечене неисправне хране,док се против починилаца прекршаја предузимају управне радње.

Упутство за поступање са намирницама на високим температурама преузети овде

Категорије

Величина текста
Контраст