Саопштења Министарства

Министарка Танасковић отворила Сајам етно хране и пића

Beograd, 30. novembra 2023. - Sveèano otvaranje 17. Medjunarodnog sajma ETNO HRANE I PIÆA. Sajam je otvorila Jelena tanaskoviæ, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije. Otvaranju je prisustvovao ministar Novica Tonèev. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је отварајући Међународни сајам етно хране и пића у Београду, да се органска производња претходних година доста развила у нашој земљи и да се сада тиме бави око 7.000 пољопривредних газдинстава.

„Подсетићу вас да се органска производња развила у последњих 10 година. Пре тога смо имали тек можда два, три газдинства која су започињала своју органску производњу“, рекла је Танасковић на отварању манифестације на којој учествује више од 300 излагача традиционалних прехрамбених производа из Србије и Југоисточне Европе.

Извоз домаћих органских производа расте из године у годину и прошле године је достигао чак 68,5 милиона евра, што је 20 одсто више него у претходној години, казала је Танасковић.

Танасковић је нагласила и да је Министарство пољопривреде ,шумарства и водопривреде подржало 51 захтев за заштиту географског порекла.

„Баш ви који сте данас овде излагачи, који се бавите чувањем наше традиције и културе, јесте они који треба да заштите географско порекло“, рекла је министарка Танасковић и позвала излагаче да заштите географско порекло својих производа.

Циљ Сајма етно хране и пића, осим промоције и продаје на мало, је и очување традиционалних рецептура, склапање послова, али и утемељење робне марке етно прооизвода.

Сајам, чији је један од покровитеља Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, одржава се до 3. децембра на Београдском сајму, у Хали 2.

ФОТО Танјуг/Владимир Шпорчић.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст