Саопштења Министарства

Расте извоз српске хране у Мађарску, постигнут договор и о пласману малине

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић истакла је данас, на свечаном отварању сајма пољопривреде и прехрамбене индустрије „ОМЕК“ у Будимпешти, да извоз пољопривредних производа у Мађарску расте, као и да је постигнут договор и о извозу српске малине.

„Бити дeo oвaквe мaнифeстaциje представља велико задовољство и част.  Веома ми је драго што је баш Република Србија ове године почасни гост значајне сајамске смотре са дугом традицијом, од националног значаја за Мађарску, земљу са којом Србија има политичке и економске односе на највишем нивоу“, истакла је Танасковић.

Министарка Танасковић је рекла да су са њом на сајам дошли и произвођачи малине, пошто је то договор са министром пољопривреде Мађарске Иштваном Нађом.

„Малинари су дошли како би понудили нашу малину пошто је Мађарска велики увозник малине, али је из неког разлога не увози из Србије. Тај договор смо реализовали данас. Такође, дошли су и пчелари, органски произвођачи, произвођачи ракије и вина“, рекла је министарка.

Танасковић је нагласила да извоз пољопривредних производа у Мађарску расте до те мере да смо од 2018. године када је био 150 милиона евра, у 2022. дошли на 345 милиона евра.

„Идеја је да ове година размена буде већа и да сваке године расте“, поручила је Танасковић.

Србија је као почасни гост сајма добила централно место у павиљону HUNGEXPO простора, а наступ на поменутом сајму добра је прилика да домаће компаније представе своје производе и пласирају их на тржиште Мађарске.

Сајам траје до недеље 22. октобра, а српске компаније своју извозну понуду представљају у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и уз подршку Привредне коморе Србије.

„ОМЕК“ је сајам из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, и пољопривредне технологије има историју дугу 190 година. Сајам је подељен у 8 тематских области које обухватају воће и поврће, производе од меса, пекарске и кондиторске производе, мед,  млеко и млечне производе, органик, алкохолна пића и сокове, месо од дивљачи и рибу.

Категорије

Величина текста
Контраст