Саопштења Министарства и најаве

Танасковић: Малинари ове године неће бити у проблему

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је ове године на време почело да се бави малинама, изјавила је министарка Јелена Танасковић и нагласила да се у нову откупну сезону улази са нешто више од 20.000 тона малине, да је урађен прорачун о цени производње и да може да каже да малинари неће бити у проблему.

“Оно што је битно је да ћемо у нову откупну сезону малине ући са нешто више од 20.000 тона. То је добар податак”, рекла је Танасковић на Копаоник бизнис форуму за Танјуг и ради поређења додала да смо прошле године у исто време имали преко 40.000 тона малине.  Према њеним речима, то је показатељ да се тржиште полако враћа на своје.

“Ценовно је и даље нижа цена малине него што је било у претходном периоду, али морамо да се привикавамо на квалитетне услуге”, нагласила је Танасковић и указала да је држава одржала још једно обећање дато малинарима, а то је да израчуна произвођачку цену.

“Друга ствар коју смо обећали примарним произвођачима малине, да ћемо урадити у овом периоду, пре него што они улазе у производњу малине је то да Институт за воћарство у Чачку израчуна колико произвођача у 2024. години кошта производња малине”, указала је Танасковић.

Према добијеним подацима, онај који има принос од 15 тона, њега произвођачка цена кошта 160 динара, за принос од 12 тона 200 динара, а  за 10 тона 240 динара, прецизирала је министарка и додала да то показује да је произовђачка цена нижа што је принос малине већи.

‘То је оно где се крећемо у 2024. години, имамо мале залихе”, навела је Танасковић и додала да су све прилике да малина ове године неће бити у проблему. ”Нашим произвођачима бих рекла да наставе да се баве својом малином и нашим црвеним златом, да отворимо нова тржишта”, поручила је Танасковић и закључила да ће потражња за малином бити већа.

Категорије

Величина текста
Контраст